Email

AGENTÚRY, OPATROVANIE – MOŽNOSTÍ JE VEĽA

Rozmanitosť opatrovateľských služieb, ktoré ponúkajú agentúry je veľká. Kto potrebuje zabezpečiť opatrovanie pre batoľatá, staršie deti, seniorov, či zvieratá, nemá problém nájsť ľudí, ktorí mu s tým pomôžu.

Najčastejšie sa hľadajú agentúry na internete. V súčasnosti už fungujú tak, že si zadáte mesto, v ktorom bývate a ukáže sa vám zoznam opatrovateliek. Z nich si už vyberiete tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Odporúča sa osloviť viacero opatrovateliek, ktoré si podrobnejšie preveríte, aby ste si boli istý, že ide skutočne o dôveryhodnú osobu. Nepotrebujete predsa nájsť účtovníčku, ale ženu do svojej domácnosti a k svojim blízkym, preto je podozrievavosť namieste.

Ak hľadáte opatrovanie pre seniora, oveľa ľahšie nájdete opatrovateľku medzi ženami v domácnosti. Sú skúsenejšie, vedia variť a postarať sa o staršieho človeka. Je dobré upozorniť opatrovateľku vtedy, ak je nutné so seniorom manipulovať, dvíhať ho a prenášať, napr. na toaletu. Krehká študentka by s váhou dospelého človeka mohla mať značné problémy. Staršie a skúsenejšie ženy sa skôr vyznajú v širokej palete liekov, preto je vhodné vyberať spomedzi nich. Je viac ako isté, že senior, ktorý potrebuje starostlivosť, berie veľa liekov a je potrebné sa v nich orientovať. Agentúra by mala vedieť o všetkých požiadavkách, ktoré na opatrovateľku máte. Opatrovanie a ženy idú neodmysliteľne k sebe, no stáva sa, že tejto profesii sa venujú aj muži, preto by sme nemali zabúdať aj na nich.

Ak hľadáte opatrovanie pre dieťa v staršom veku, ide viac o prístup, aký opatrovateľka má, než o jej vek. Študentka si môže nájsť skôr kamarátsky vzťah s dieťaťom, zatiaľčo staršia pani môže pôsobiť ako jeho stará mama. Je už na samotnom dieťati, čo mu vyhovuje. U batoliat je vhodnejšie, aby sa o nich starala skúsená osoba. Samozrejme vždy by malo ísť o psychicky zdravého človeka. Netreba zabúdať na vstupný pohovor, kde si všetky dôležité kritériá overíme.