Email

OPATERA DETÍ – AKÉ SÚ MOŽNOSTI

Keď odchádzate po materskej do práce a nemáte pri kom nechať svoje bábätko, začnete sa zajímať o to, aké sú možnosti v opatere detí. Keďže sú možnosti široké, nie je ľahké sa v spleti informácií zorientovať.

Najskoršou možnosťou v opatere detí je popýtať sa v rodine a v blízkom okolí, či by sa nenašiel niekto ochotní, kto by vám dieťatko postrážil. Navyše je to aj, čo do financií, najmenej nákladná opatera detí. Ak sa vám nepodarí nájsť nikoho z blízkeho okolia a prakticky zadarmo, môžu pomôcť odporúčania známych. Ďalšou voľbou sú inzeráty v miestnych regionálnych periodikách, alebo na lokálnych internetových stránkach. Zväčša sa nájde nejaká študentka, či pani na dôchodku, ktorá vám za pomerne nízku sumu dieťatko rada opatrí.

Najspoľahlivejšou možnosťou je nájsť si profesionálnu opateru detí cez nespočetne veľa agentúr na Slovensku. Tie ponúkajú opateru detí v každom regióne na Slovensku, čiže je takmer isté, že si v blízkom okolí budete môcť vybrať tú správnu osobu pre seba, ale predovšetkým pre opateru svojho dieťatka. V agentúre nájdete najmä skúsené ženy, ktoré nemajú problém s opaterou detí, poznajú množstvo spôsobov ako dieťa zabaviť, ako ho zaujať. V dnešnej dobe už mnohé z nich vedia aj jazyky, ovládajú hru na hudobný nástroj, alebo deťom zaspievajú uspávanku a pod. Ak sa s opatrovateľkou dohodnete, môže vám aj navariť, či upratať aspoň detskú izbu, kde s dieťaťom trávi najviac času.

Najčastejšie sa opatera detí uskutočňuje v dome, kde to dieťa najviac pozná, kde býva. Sú však prípady, kedy si opatrovateľka zoberie dieťa k sebe, kde sa oň stará. Stáva sa to najmä vtedy, ak sa opatrovateľka súčasne stará o viacero detí, alebo má aj svoje dieťa, či deti.

V každom prípade je najdôležitejšie dôkladne si preveriť osobu, s ktorou necháte svoje dieťa vo vašej domácnosti. Ak bude dieťa opatrované v domácnosti danej opatrovateľky, je namieste preveriť si aj miesto, kde opatrovateľka býva.