Email

VÝCVIK PSA DOMA – NEZĽAKNÚŤ SA

To, že si privediete domov psíka, to malé, milé a nežné stvorenie, ešte neznamená, že sa s ním len budete hrať, zabávať a bude vám vytvárať na tvári len úsmev. Psík totiž neznamená len radosti, ale aj veľa starostí, na ktoré nemusíte byť vždy pripravení.

Od prvého momentu ako si ho privediete domov je potrebné sa mu venovať, nechať ho nech si navykne na nové prostredie a učiť ho základné povely. To najzákladnejšie je, aby psík pochopil, kde je jeho pelech, kde má misku s vodou a jedlom, kde sa smie a nesmie pohybovať. Jednoducho povedané, musí sa prispôsobiť vášmu spôsobu života. Často sa však stáva, že vy sa prispôsobujete psovi a nie on vám.

Výcvik psa doma je nevyhnutný, ak chcete mať psíka, ktorý je spokojný, rozumný a nespôsobuje vám vrásky na čele, či prázdnu peňaženku z neustále narastajúcich nákladov za to, čo svojou neposlušnosťou zničil. Ak nechcete platiť veľa peňazí za drahé výcviky vedené profesionálmi, mali by ste poznať základné pokyny, ktoré by váš psík mal vedieť.

Výcvik psa slúži aj nato, aby ste si s psíkom vytvorili blízky kontakt. Ide o kontakt dôvery a vzájomného rešpektu. Pre vášho psa by ste mali byť autoritou a nie kamarátom na hranie. Ak totižto dôjde ku krízovej situácii a váš pes na niekoho nedajbože zaútočí, alebo vám utečie, je nutné, aby reagoval na váš príkaz a aby vás poslúchol.

Psa je nutné vychovávať a cvičiť zábavnou a hravou formou, aby to nevnímal ako povinnosť, ale ako hru. Jednotlivé hry, ako dosiahnuť potrebnú reakciu psa, musia byť zaujímavé. Pomôcť môžu rôzne pamlsky, ktorých je na trhu veľké množstvo. Neodporúča sa používať sladkosti, či piškóty určené predovšetkým pre konzumáciu ľuďmi. Psíky sú oveľa citlivejší na obsah cukru v potrave. Ich tráviaca sústava pracuje inak, než tá naša.

Každý má radšej vychovaného psa, preto je dôležité, aby bol výcvik psa doma vedený správne. Psík sa vám odmení v prípade, že s ním potrebujete ísť na nákup a on v kľude  na vás počká pred vchodom. Takisto sa vám dobrý výcvik psa doma vyplatí, ak idete s ním na verejnosť a v okolí sú iné psíky. Nebude mať tendenciu štekať, či s nimi bojovať. Oveľa radšej sa s nimi zahrá, alebo si ich ani len nevšimne.