Email

Tipy na upratovanie: Ako sa zbaviť škvŕn, umývanie zrkadla.

Rozhodli sme sa pomôcť a prispieť našimi radami k tomu, ako spraviť Váš interiér krajší, čistejší a voňavejší. Z tohto dôvodu sme začali písať seriál, ktorý sa týka tipov a rád pre účinné a jednoduchšie upratovanie.

Ako sa zbaviť škvŕn:

Ako prvé sa zameriame na to, ako sa zbaviť škvŕn v interiéri či už na koberci, sedačke, závese, či oblečení. Pravdepodobne neexistuje domácnosť, ktorá by s uvedeným problémom nebojovala. Červené víno na bledom podklade je nočnou morou každej pani domu. Účinná a osvedčená rada ako zabrániť trvalým následkom na koberci či pohovke je nasypanie hrubšej vrstvy soli  priamo na škvrnu a následné pokvapkanie citrónovou šťavou. Uvedenú zmes necháme pôsobiť cca 20 minút a následne začistíme studenou vodou. Ak ide o textíliu, ktorá sa dá dať do pračky, tak napokon operieme vo vlažnej vode.

Ďalšia rada sa týka škvŕn od horčice. Tieto vyčistíme tak, že priamo na fľak položíme prekrojenú cibuľu ( prípadne si ju môžeme nastrúhať a tak naniesť na škvrnu, pre účinnejšie pôsobenie), necháme pôsobiť cca 15 min a potom použijem na čistenie škvrny jadrové mydlo.

Bežnou škvrnou v každej domácnosti je fľak od kávy. kde taktiež účinne pomáha nasypanie soli ako tomu bolo aj v prípade fľakov od červeného vína. Následne ak sa jedná o nejaký syntetický materiál, je vhodné použiť roztok liehu a preprať poliaty materiál vo vode s jadrovým mydlom.

Na prilepenú žuvačku účinné pomáha priloženie vrecka s ľadom na cca 15 minút z dôvodu, aby žuvačka stvrdla a potom sa dala vcelku odstrániť. Ak sa jedná o textíliu či iný poškodený predmet, ktorý možno uložiť do chladničky či mrazničky, urobte tak. 

Ako umývať zrkadlá:

Ak chcete mať doma krásne lesklé zrkadlo, pomôže Vám umyť ho slabým odvarom čaju, prípadne zrkadlo potrieť rozrezanou polovicou zemiaku, opláchnuť vodou a vyleštiť novinovým papierom. Pri čistení zrkadla používajte vždy horúcu vodu. V prípade, že je zrkadlo už zájdené, na jeho oživenie použite obyčajnú bielu kriedu. Aby sa Vám nezahmlievalo zrkadlo tak často, pomôže ako prevencia pena na holenie, ktorou pretrite zrkadlo a následne opláchnite.