Email

Vedeli ste, že...? Domáce recepty na čistenie škvŕn

škvrny na obruseAj vy ste už vyskúšali všetky dostupné čistiace prostriedky a tá škvrna nie a nie zmiznúť? Možno máte riešenie priamo na dosah - doma v kuchyni - a nebude vás stáť ani zlomok ceny čistiaceho prostriedku, ktorý bežne používate.

Domáce recepty, ako s nečistotou bojovať, naozaj fungujú. Po prečítaní nasledujúcich riadkov už určite nebudete mať zo žiadnej škvrny hlavu v smútku. Ako napríklad efektívne odstrániť škvrny od červeného vína, ovocia, mastné fľaky či škvrny od krvi? 

ŠKVRNY OD ČERVENÉHO VÍNA

Takmer pri každej oslave sa stane, že niekto zhodí pohár červeného vína. Zafunguje zákon schválnosti a škvrna sa rozlieva po novom koberci alebo bielom obruse. Nič však nie je stratené a vy sa nebojte, že ho musíte vyhodiť. Ktoré sú najlepšie domáce čistiace prostriedky, ktoré nájdete v každej kuchyni?

●      Biele víno

Nie, neklame vás zrak. Klin sa klinom vybíja. Polejte preto škvrnu od červeného vína bielym vínom, nechajte pôsobiť kľudne celú noc a ráno operte v práčke.

●      Soľ

Na čerstvú škvrnu od červeného vína je najúčinnejším bojovníkom práve soľ. Nasypte na fľak hrubú vrstvu soli a nechajte pôsobiť minimálne pol hodiny. Potom stačí už iba utrieť soľ handričkou a koberec či oblečenie sú čisté.

●      Mlieko

Ak ste si obliate miesto všimli, až keď ste sa ráno prebudili po oslave, stále nie je nič stratené. Stačí obliate miesto namočiť na pol hodiny do horúceho mlieka a následne oprať v práčke.

MASTNÉ FĽAKY

Či už pri vyprážaní alebo údržbe auta môžeme prísť k škvrnám od oleja. Tieto fľaky sa dajú odstrániť pomerne jednoducho a účinne.

●      Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna - alebo inak povedané jedlá sóda - je jedným z najúčinnejších prostriedkov proti mastnote. Zmiešajte aspoň 50 gramov sódy s trochou vody, a potom touto hustou zmesou natrite škvrnu. Po pár minútach je mastnota preč.

●      Coca cola

Aj tento obľúbený nápoj dokáže bojovať proti mastnej škvrne. Po namočení do coly a opratí už nebude po škvrne ani chýru ani slychu.

FĽAKY OD OVOCIA

Ovocie je síce nevyhnutná zložka našej stravy, ale pri jeho konzumácií častokrát poznačíme aj gauč, koberec či obrus. Dôležité pri odstraňovaní fľakov od ovocia je najmä konať rýchlo.

●      Minerálka

Najjednoduchším spôsobom, ako odstrániť škvrny od ovocia, je poliať ich ihneď minerálkou.

●      Pijak a kuchynské utierky

Umastené miesto obložte z oboch strán savým materiálom, ako napríklad pijak, a žehličkou nastavenou na miernu teplotu prežehlite, až kým mastnota úplne nezmizne.

ŠKVRNY OD KRVI

Pri varení, hraní s deťmi alebo akejkoľvek inej činnosti sa občas zraneniu nevyhnete. V prvom rade si musíte ranu ošetriť, a potom sa pustiť do odstraňovania škvŕn.

●      Teplá a studená voda.

Čerstvé fľaky od krvi odstránite jednoducho namočením do studenej vody a následne ručným opraním odevu. Horšie je to so staršími škvrnami. Tie je potrebné namočiť do teplej vody zmiešanej s pracím práškom aspoň na 15 minút a následne oprať v práčke.

●      Sliny

Netradičným, ale zato veľmi účinným riešením, ako odstrániť škvrny od krvi, sú sliny.. Enzýmy v slinách rozložia bielkoviny, a tak je jednoduchšie škvrnu odstrániť. Tento trik odporúčame používať iba na malé fliačiky.

S našimi radami sa už žiadnej škvrny nemusíte báť. Stačí sa poobzerať po kuchyni a určite nájdete riešenie, aby bol fľak preč.

 

Zdroje:

http://www.veselebyvanie.sk/ako-odstranit-olejove-skvrny-na-obleceni/

http://www.copomoze.sk/domacnost/odstranenie-flakov/krv

http://mojdom.zoznam.sk/cl/10073/1336701/Osvedcene-domace-triky-na-odstranenie-skvrn