Email

Čo je mokré, nie je čisté. Nečistoty aj tam, kde by sme ich nečakali.

nečistotyZačala jar, a s ňou spojené veľké jarné upratovanie. Mnohé z nás si pomyslia, že to je za pár minút vybavené a byt či dom sa bude lesknúť. Mysleli ste však na to, kde všade sa nečistota môže nachádzať? Nie, najznečistenejším miestom v domácnosti nie je záchod a ani podlaha... Je to kuchyňa. Tu, vo vlhkom a teplom prostredí, sa darí baktériám najlepšie.

Kde v kuchyni nájdete najviac špiny?

 

Hubka na riad

Práve na hubkách a handričkách, ktorými umývame riad, je najviac nečistôt a baktérií, ktoré môžu spôsobiť aj zdravotné ťažkosti. Umývaním riadu sa môžu dostať aj na taniere, poháre či hrnce. Odborníci odporúčajú meniť hubky na riad aspoň raz za dva týždne a sem-tam ich dať na pol minúty do mikrovlnky, ktorá spoľahlivo zabije baktérie.

Doska na krájanie

Keďže väčšina z nás krája všetko - teda mäso, zeleninu či chlieb - na jednej doske, zhromažďuje sa tu veľké množstvo baktérií. Vhodné je používať na každý druh potraviny inú dosku a umývať ich octom.

Soľnička a korenička

Možno ste z tohto prekvapení, ale práve na soľničke a koreničke sa dobre darí baktériám, ktoré spôsobujú prechladnutie. Na zabránenie šírenia týchto baktérií by ste mali po každom jedle utrieť okrem stola aj soľničku či koreničku.

Umývačka riadu

Ani vysoká teplota nezabráni usídleniu baktérií vo vašej umývačke. Opak je pravdou. Práve teplo, mokro a tma spôsobuje, že baktérie si žijú ako v rozprávke. Po každom umývaní riadu by ste mali nechať aspoň 20 minút umývačku otvorenú, aby sa vyvetrala. Tieto teplotné rozdiely sa budú baktériám čím častejšie tým menej páčiť a nájdu si iné miesto na vegetenie.

Tak čo, milé gazdinky, upriamite pri tohtoročnom upratovaní pozornosť na kuchyňu a spravíte ju skutočne čistú? Je pravda, že mnohé baktérie sú úplne neškodné, ale  tie ostatné nám môžu spôsobiť nemalé problémy. Nezabúdajte si často umývať ruky a používať pri jarnom upratovaní gumené rukavice.