Email

Koľko stojí dobrá opatrovateľka?

cena opatrovateľkyNa Slovensku je trendom vrátiť sa do práce skôr, ako matke uplynie nárok na rodičovskú dovolenku. Síce to nebýva hneď po pol roku, ako napríklad v Spojených štátoch amerických, ale máloktorá mamička býva aj u nás s dieťatkom doma až do troch rokov. 

Mamičky, ktoré sa rozhodnú vrátiť do práce, majú dve možnosti. Zapísať dieťa do detských jaslí, alebo si najať opatrovateľku. Tie, ktoré si vyberú druhú možnosť, by sa mali pripraviť na to, že dobrá opatrovateľka niečo stojí.

Pri výbere opatrovateľky treba dbať na to, aby mala s prácou s deťmi už predošlé skúsenosti, a aby im teda vedela venovať pozornosť, ktorú potrebujú. Je potrebné brať do úvahy aj vek opatrovateľky. Mladé dievča bude s vašimi deťmi ako ich kamarátka, no staršia pani im môže odovzdať skúsenosti. Záleží len od vás, čo viac spĺňa vaše predstavy.

A čo cena?

Keďže žijeme na Slovensku a platy tu nedosahujú európsky priemer, treba zvážiť, či sa skutočne mamičke oplatí vrátiť do práce a financovať opatrovateľku.

Ak sa rozhodnete vrátiť do práce skôr, ako vaše dieťa dosiahne tri roky, máte od štátu nárok na  približne 200-eurový príspevok na opateru dieťaťa. Počítajte však s tým, že tento príspevok náklady na opatrovateľku nepokryje.

Zamyslite sa, či chcete mať opatrovateľku z profesionálnej agentúry alebo dievča z inzerátu. Pri výbere opatrovateľky z agentúry sa môžete spoľahnúť, že sa o vaše dieťa bude starať žena s príslušným vzdelaním, skúsenosťami a referenciami. Ďalšou výhodou je, že v prípade nespokojnosti vám agentúra okamžite zabezpečí niekoho iného. Naopak, pri zamestnaní niekoho na vlastnú päsť, vás príjemne prekvapí cena, no nikto vám negarantuje aj spoľahlivosť.

Priemerná cena za jednu hodinu opatrovania sa pohybuje v rozmedzí od troch eur (pre dievča, ktoré ste našli cez inzerát) až do desiatich eur. Záleží od toho, či chcete, aby sa vám vaša au-pair starala iba o dieťa, alebo aj nakupovala, varila a podobne.