Email

Opatrovateľka nie je matka - pohľad dieťaťa

opatrovateľka ako kamoškaPri návrate do práce, po materskej alebo rodičovskej dovolenke sa musíme rozhodnúť, komu zveríme naše dieťa do opatery. Nemali by sme pritom zabúdať na to, že deti sú veľmi vnímavé a každú zmenu môžu pociťovať inak, ako sme čakali. Sú deti, ktoré pri chodení do škôlky denne plačú a sú také, ktoré neplakali, ani keď tam šli prvý raz. Podobne sa môžu deti zachovať, aj keď ich odovzdávame do rúk opatrovateľky.

Mama je len jedna

Hneď po narodení vníma každé dieťa iba seba, neskôr matku a až okolo jedného roku začína vnímať aj okolie. Je dôležité, aby ste v období, kedy si dieťa začína uvedomovať, kto je jeho matka, trávili čas s ním. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že začne oslovovať slovom „mama“ svoju opatrovateľku. Pod pojmom venovanie sa dieťaťu však nemyslíme kupovanie drahých hračiek a oblečenia, myslíme tým skutočne tráviť čas so svojou ratolesťou.

Opatrovateľka ako kamoška

U starších detí sa častokrát stáva, že považujú svoju opatrovateľku za svoju kamarátku, či dokonca sestru. Hráva sa s nimi, vymýšľa pre nich aktivity, športuje a môžu sa s ňou porozprávať.

Opatrovateľka ako autorita

Ak ste si najali opatrovateľku, ktorá je staršia od vás a vaše deti sa s ňou aj učievajú, začnú ju vnímať ako učiteľku v škole a stáva sa pre nich zdrojom vedomostí a autoritou. V tomto prípade býva vzťah detí k opatrovateľke uzavretejší, no na druhej strane si dieťa prirodzene buduje rešpekt voči učiteľom, vychovávateľom či lektorom.

Pri výbere opatrovateľky buďte vždy veľmi opatrní a každú kandidátku si preverte. Trávte najprv čas spoločne s ňou a dieťaťom, nech vidíte, ako sa správa k dieťaťu a aj ono k nej. Neskôr ich nechávajte samých len hodinku alebo dve a až potom, ako ste si istá, že o vášho drobca bude dobre postarané, môžete odísť pokojne do práce.

Zdroje:

http://najmama.aktuality.sk/clanok/227729/deti-su-nestastne-pretoze-rodicia-sa-im-malo-venuju/

http://najmama.aktuality.sk/clanok/224723/nastup-mamicky-do-prace-kam-s-dietatkom/