Email

Cvičíme psa doma

To, že si zaobstaráme domov šteniatko, neznamená, že bude iba hračkou pre naše deti. Rozhodnutie začať chovať psa v sebe nesie veľkú zodpovednosť. Budeme sa starať o ďalšieho živého tvora, ktorý potrebuje mať svoje práva, povinnosti a samozrejme pravidlá. Preto treba myslieť aj na to, že nášmu novému členovi rodiny sa treba pravidelne venovať a učiť ho poslúchať. Správnym výcvikom psa prehĺbime náš vzťah a budeme psíkovi lepšie rozumieť. Nesmieme však zabudnúť na to, že každý pes má svoju osobnosť, povahu a charakter. Ako teda vycvičiť psa? Aké sú pravidlá pre výcvik psa doma?

Základné povely

Medzi najzákladnejšie povely patrí okrem sadni a ľahni povel “čakaj”, aby pes vedel počkať napríklad na priechode pre chodcov. A dôležitý je aj povel “ku mne”, nech vie prísť za vami. Už od prvých dní by sa mal naučiť, kde je jeho miesto.

K náročnejším cvikom sa radí naučiť psa povel “štekaj” a “aport”. Aj keď sa zdá, že pre psa je štekanie úplne prirodzené a nejaké predmety nám nosí stále, tieto dva povely sa učí pomalšie ako predchádzajúce. No nič nie je nemožné, ak je vhodne motivovaný. Nezabudnite však, že pre štvornohého miláčika má byť výcvik hlavne o zábave a o tom, že dokáže vycítiť vaše emócie. Čiže zábava by o mala byť aj pre vás.

Odmeny

Tak, ako sme spomínali vyššie, pes musí mať pri výcviku pocit zábavy, ale zároveň dostávať aj vhodnú satisfakciu. V mnohých prípadoch je zo začiatku výuky najvhodnejšia odmena nejaká maškrtka, neskôr obľúbená hračka, a postupne sa bude tešiť z poškrabkania či pohladenia.

Vášho psíka môžete doma naučiť skutočne veľké množstvo cvikov, povelov a trikov, no majte na pamäti, že do výcviku psov treba investovať veľa času a pozornosti, aby bol efektívny. Preto najprv zvážte, či máte na nového člena rodiny priestor a čas. Výsledkom bude, že váš pes sa bude vedieť správať medzi ľuďmi a bude vám a vašim blízkym prinášať radosť.