Email

Ako opatrovať seniorov na Slovensku

Keď sme to najviac potrebovali, starali sa o nás a teraz je tá chvíľa im venovaný čas vrátiť. Reč je o našich rodičoch, babkách a dedkoch. Nie vždy však je možnosť starať sa o seniora vlastnými silami. Ak mu chceme dopriať starostlivosť, ktorú si naozaj zaslúži, stačí si na našom portáli zvoliť mesto, v ktorom býva a vybraťopatrovateľku podľa svojich predstáv a potrieb nášho blízkeho.

Ako si vybrať opatrovateľku?

Vieme, že nechcete zveriť do rúk svojho rodiča len tak komukoľvek. Určite mu chcete zaobstarať opatrovateľku, ktorá sa o  neho nielen postará, ale budú si rozumieť aj po ľudskej stránke. Dajte si teda záležať, aby sa nová posila páčila nielen vám, ale bola sympatická aj opatrovanému seniorovi. Berte do úvahy povahu, potreby a návyky, ktoré má.

Čo požadovať od opatrovateľky?

Ak vám je niektorá z uchádzačiek sympatická a máte pocit, že bude ideálna opatrovateľka, opýtajte sa jej ešte na predchádzajúce skúsenosti, odporúčania a osvedčenia. Pri staršom človeku treba počítať aj s možnosťou, že bude potrebovať pomoc. Spýtajte sa preto aj nakurz prvej pomoci. Ak všetky požadované skúsenosti opatrovateľka má, zostáva len jedno - dohodnúť sa na cene.

A čo cena za opatrovanie?

Tak, ako pri väčšine poskytovaných služieb, ajcena za opatrovanie sa odvíja od regiónu, v ktorom senior býva. Na východe Slovenska sa viete dostať aj pod cenu troch eur za hodinu, no čím bližšie k hlavnému mestu hľadáte, tým viac si aj zaplatíte. V Bratislave sa suma za opatrovanie seniora pohybuje od 4 do 7 eur za hodinu. V cene však máte nielen opatrovateľku, s ktorou budete mať