Email

Opatrovanie na Slovensku

Prečo a ako zháňať opatrovateľku?

Keďže je na Slovensku v posledných rokoch trendom - alebo skôr nutnosťou - vrátiť sa do práce skôr, ako skončí doba materskej dovolenky, mnohé z nás si hľadajú na ten čas, od kedy sa vrátia do práce,  až kým ich dieťa nepôjde do škôlky, výpomoc.

Veľa mladých rodín sa ešte nemôže obrátiť na svojich rodičov, pretože ešte tiež chodia pravidelne do práce, alebo bývajú príliš ďaleko. A ani nemajú nikoho vo svojom okolí, kto by sa im o deti postaral. Rozhodnú sa, teda najať si opatrovateľku pre svoje ratolesti.

V mnohých prípadoch si najprv podajú inzerát alebo prezrú už existujúcu ponuku, a teda pátrajú po novej výpomoci svojpomocne. Iní sa rovno obrátia na agentúry, ktoré vyberú a vybavia všetko potrebné za nich a rodičom už pošlú vybranú kandidátku, aby sa zoznámili.

Záleží od mesta, v ktorom bývate

Je jasné, že rodina, ktorá býva v Košiciach, si nebude hľadať opatrovateľky z Bratislavy a naopak. No od toho, v ktorom meste bývate, záleží aj veľkosť ponuky a výška výplaty pre opatrovateľku. Vo väčších mestách sa zháňa tá správna opatrovateľka síce ľahšie, ale bude aj viac stáť vašu peňaženku.

V menších mestách možno nebudete mať ihneď na výber päťdesiat uchádzačiek hneď po zverejnení inzerátu, ale zaplatíte menej tej, ktorú si vyberiete. Vo väčšine miest aj malých obcí mávajú zastúpenie aj agentúry, ktoré túto prácu sprostredkúvajú. A tak nájdete opatrovateľku pre svoje dieťa aj tam, kde ste si mysleli, že poznáte všetkých.

Či už teda bývate v Bratislave, Košiciach alebo napríklad v Trakoviciach, určite nájdete niekoho, kto vám s vašimi deťmi pomôže, a vy sa budete môcť vrátiť späť do práce. Nenechávajte ale dieťa od prvého dňa celých osem či dvanásť hodín iba s opatrovateľkou. Túto dobu zvyšujte postupne, aby bol prechod od toho, že doteraz bolo stále s vami, jednoduchší.