Email

Výber opatrovateľky

Rozhodli ste sa zamestnať k svojim deťom opatrovateľku? V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, čo môžete od dobrej opatrovateľky očakávať a čo môžete od nej požadovať.

Čo očakávať od opatrovateľky?

Na to, aby ste vybrali tú najlepšiu opatrovateľku, ktorá sa bude starať o vaše deti, by ste mali mať vysoké nároky a očakávať od uchádzačiek množstvo zručností a skúseností.

Najdôležitejšia vec je zrejme vzťah k deťom a spôsob výchovy. Ak očakávate, že deti budú mať k svojej opatrovateľke kamarátsky vzťah, vyberte si z uchádzačiek tie v nižšom veku. Ak však očakávate autoritatívnejší prístup, zavolajte si k sebe na pohovor staršie záujemkyne o prácu.

Ďalší dôležitý fakt je, či očakávate iba starostlivosť o dieťa a trávenie času s ním hrami a výletmi, alebo chcete, aby vám nová pomocníčka aj upratala byt či dom a niečo navarila. V druhom prípade vyberte takú slečnu alebo pani, ktorá zvládne všetko a vy sa nebudete musieť báť, že počas vašej neprítomnosti sa udeje niečo nepredvídané.

Čo požadovať od opatrovateľky?

Základnou požiadavkou na opatrovateľku zrejme je, aby svoj pracovný čas venovala naplno zvereným deťom. Záleži už od vás, či chcete, aby trávila tento čas vonku na preliezačkách a budovala v deťoch vzťah k prírode a ostatným deťom alebo v interiéri, kde s nimi môže hrať najrôznejšie spoločenské hry.

Od opatrovateľky by ste mali požadovať dochvíľnosť a presnosť, aby sa nestalo pravidlom, že opatrovateľka k vám príde o pol hodiny neskôr, ako ste sa dohodli, alebo že zabudne na to, že deti potrebujú obedovať či večerať. Vzhľadom na to, že u detí sa buduje režim, ktorý je potrebné dodržiavať, ich opatrovateľka i rodičia by im mali ísť príkladom.

Doprajte si viac času a zvážte si teda, čo budete od novej opatrovateľky očakávať a požadovať. Na základe toho si vyberte tú správnu opatrovateľku, ktorá sa bude starať o vaše ratolesti.