Email

Ako vám jarné upratovanie zjednoduší život

Väčšina článkov zameraných na domácnosť alebo priamo upratovanie opisuje, ako postupovať a ako si tieto nemilé činnosti uľahčiť. My sa dnes na tému jarného upratovania pozrieme z opačnej strany. Teda nie ako ho zvládnuť bez vrások, ale skôr na to, ako si ním (keď ho urobíte poriadne) spríjemníte život minimálne na ten najbližší rok.

Vytvorte priestor

Jarné upratovanieje ako stvorené na vyhádzanie zbytočných vecí, ktoré vám v byte dlho už iba zavadzajú. Keď už sa do toho pustíte, môžete to poňať aj ako malú duchovnú očistu a zbaviť sa vecí, ktoré máte len z nostalgie, ale žiadny praktický význam v skutočnosti nemajú. Jeden príklad za všetky – staré oblečenie, do ktorého ste sa naposledy vošli pred nejakou tou dekádou. Urobte si v šatníku priestor na nové kúsky, a zároveň sa zbavíte výčitiek, že tú sukňu či džínsy stále nezapnete.

Lapače prachu a iné radosti

Aj vaše poličky v obývačke sa ohýbajú pod ťarchou sošiek, suvenírov z dovoleniek, vázičiek a podobných predmetov? A vždy keď utierate prach, v duchu si frflete „Kde sa to tu všetko vzalo“? Spomienky si samozrejme treba uchovať, ale je naozaj nutné mať vystavené všetky darčeky, čo ste kedy dostali od svokry, alebo si z každého rodinného výletu priniesť ďalšiu magnetku? Predsavzatie na tento rok – ušetriť si peniaze, miesto v byte aj nervy pri každom ďalšom upratovaní.

V kuchyni si zase posvieťte na všetky šálky s odlomeným uškom, zaváraniny spred minulej zimy, ktoré podliehajú skaze alebo na nefungujúcich domácich pomocníkov (napríklad kuchynské váhy alebo tie tri ručné mixéry, ktoré ste sa márne snažili vzkriesiť novými batériami). Škoda ich skladovať, keď už vám žiadnu službu neurobia. Preč s nimi a práve ste si v komore ušetrili nejaký ten centimeter štvorcový. Problém s nekonečným utieraním špinavej steny za sporákom vyrieši nenápadná vychytávka. Nalepte na ňu priesvitnú potravinársku fóliu, alebo primontujte tenkú tabuľku zo skla. Na údržbu budete odteraz potrebovať len navlhčenú handričku a nebudete musieť zakaždým odmasťovať obkladačky, alebo uvažovať nad novou maľovkou.

Tak ako, však môže jarné upratovanie zjednodušiť život?