Email

Na okná ako profesionál

Ktorý typ ste? Ten, ktorý každý víkend vydrhne celý dom či byt od hora dole vrátane okien alebo ten, ktorý poumýva celý byt a na okná si spomenie pred Veľkou nocou? Je pravda, že umývanie okien pravdepodobne pre väčšinu z nás nepatrí medzi najobľúbenejšie voľnočasové aktivity. No niekedy to skrátka treba spraviť. Tak ako si s umývaním okien čim najlepšie poradiť? 

Čo pri umývaní okien potrebujete?

●      veľké vedro,

●      teplú vodu,

●      ocot,

●      veľkú špongiu,

●      stierku s gumovou hranou,

●      niekoľko handier,

●      noviny,

●      prípravok na čistenie okien.

Pripravte sa na to, že okná zvonku - najmä ak ide o okná na paneláku - budú mať veľkú vrstvu mastnoty, prachu, peľu, mušiek a iných nečistôt, s ktorými budete bojovať. Dôležitým faktom, ktorý by ste mali dodržať, ak chcete mať nádherne sa blyštiace okná bez šmúh, je vyhnúť sa umývaniu okien počas priameho slnka. To vám totiž vysuší čistiaci prostriedok alebo vodu ešte predtým, ako ju zotriete, a zanechá tak viditeľné šmuhy.

Ako na vonkajšie špinavé okná?

  1. Namočte špongiu do horúcej vody, do ktorej ste pridali ocot. Okno ňou prejdite a nedovoľte, aby zaschlo ešte predtým, ako vodu zotriete.  Ocot pridaný do vody vám pomôže so zažratou špinou a nečistotami-
  2. Mierne navlhčenou handričkou zotrite octovú vodu. Nezabudnite pritom na hornú časť a rohy.
  3. Na rade je čistiaci prostriedok nastriekaný na okno. Handrou okno vyumývajte a zvyšok prostriedku stiahnite so stierkou. Budete prekvapený, keď uvidíte, koľko špiny na okne ešte zostalo.
  4. Suché okno vyleštite navyše ešte novinami.
  5. Nezabudnite použiť rukavice, aby ste si chránili pokožku pred octom a čistiacimi prostriedkami.

Pozor, ak máte okolo okien alebo zrkadla drevené rámy. Niektoré čistiace prostriedky ich môžu poškodiť, tak sa kontaktu s nimi radšej vyhnite. A možno sa po našich radách stane umývanie okien vašou obľúbenou aktivitou.

TIP: Ak kupujete drahé handričky s označením “vhodné na okná”, tak vedzte, že neexistuje lepšia pomôcka ako staré bavlnené tričko. Nič okná nevyčistí a vodu nevysaje lepšie.

A ak si na umývanie okien sami netrúfate, alebo sa vám jednoducho nechce, zavolajte si na umývanie okien profesionálov! Vhodné upratovacie služby z vášho regiónu nájdete rýchlo a jednoducho na našom portáli Upracem.sk.